April 13, 2011

Creveti in crusta de cocos cu orez si sparanghel/ Coconut shrimp with asparagus and rice


Crevetii in crusta de nuca de cocos cu garnitura de orez sunt o alta mancare rapida pentru o cina in cursul saptamanii. In timp ce orezul se fierbe este timp pentru prajit crevetii. Nuca de cocos le da savoare, ii face crocanti si foarte putin dulci (mai multe detalii despre creveti aici). Am adaugat putin ardei cayenne (boia iute) pentru aroma, fara sa ii faca iuti. Daca va plac aromele indiene, puteti adauga praf de curry, pe care il puteti prelua mai departe si in orez.

Orezul poate fi folosit ca garnitura la mai multe fripturi. Eu i-am pus putin sofran care i-a dat aroma si culoare putin galbuie. Daca nu aveti, il puteti omite.

Ingrediente (4 portii):

20-25 creveti medii cruzi decorticati
1 albus de ou batut cu un praf de sare
1/2 cana fulgi de nuca de cocos
1/2 cana pesmet
1/2 lingurita de sare
1/3 lingurita de cayenne (boia iute)
piper proaspat macinat dupa gust
ulei pentru prajit (cat sa acopere tigaia de 1/2 cm)

Se incinge uleiul. Se amesteca nuca de cocos cu pesmetul, sarea, cayenne si piper.
Crevetii se dau prin albusul batut, apoi prin amestecul de nuca de cocos si se prajesc in uleiul incins, 1-2 minute pe fiecare parte pana cand se rumenesc.

Pentru orez:

3-4 linguri ulei de masline
1 cana de orez (eu am folosit basmati)
2 1/2 cani lichid (1 cana supa de pui, 1 1/2 cani apa)
1/2 ceapa mica tocata
1/4 ardei rosu tocat
1 catel de usturoi tocat marunt
cativa fulgi de sofran
sare si piper dupa gust

Se incinge uleiul intr-o cratita pe foc mediu, si se caleste ceapa si ardeiul pana cand se patrund (3-4 minute). Se adauga usturoiul si se caleste si el 1 minut. Se pune orezul in tigaie si se caleste 2-3 minute apoi se adauga sofranul si lichidul. Se aduce la fierbere, intre timp se gusta pentru sare si piper. Cand incepe sa fiarba, se da focul mic, se pune capacul si se lasa sa fiarba fara sa se mestece 15 minute. Dupa cele 15 minute orezul ar trebui sa fie fiert, si se poate stinge focul.

Eu am servit cu sparanghel la cuptor: sparanghelului i se rup coditele lemnoase, se da cu sare, piper, praf de usturoi, si se stropeste cu 2-3 linguri uleiu de masline. Se intinde in tava si se coace 15 minute in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius (350 Fahrenheit). Daca sparanghelul este foarte subtire si fraged, este gata in 10 minute, daca este mai gros poate fi tinut pana la 20 minute.

Pofta buna!

1 comment:

megi said...

Hi Mihaela, it looks delicious, I would love that for dinner!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails